Bocian
bociany

Nie ma prawdziwej wiosny bez jej najważniejszego zwiastuna - bociana. Bocian biały to powszechnie występujący ptak w Polsce. Długie czerwone nogi, pomocne przy brodzeniu po mokrej trawie, długi dziób, dzięki któremu bocian może z łatwością dostać się do pożywienia, do tego białe pióra i skrzydła zakończone czarnymi lotkami (tak nazywają się pióra przystosowane do latania) - oto najprawdziwszy bocian biały.

Bocian zamieszkuje tereny trawiaste, uprawne, często nieopodal zbiorników wodnych. Można spotkać go na podmokłych łąkach, w okolicach jezior czy pastwisk. Żywi się owadami, jaszczurkami, wężami, ale też małymi ssakami - myszami, nornikami czy małymi zającami. Przez to właśnie jest bardzo pożyteczny. Jak się okazuje, bocian bardzo rzadko je żaby! Wybiera je wyłącznie, gdy nie ma nic innego do jedzenia. Kiedy natomiast ma małe, staje się mało wybredny i łapie każde małe zwierzę, które może połknąć.

Najczęściej występuje na nizinach. Choć lubi gniazdować pośród rozproszonych drzew, równie chętnie zamieszkuje bardzo blisko siedzib ludzkich - bocianie gniazda można spotkać na kominach, dachach, słupach wysokiego napięcia, a nawet stawianych na wiejskich podwórkach, specjalnie z myślą o bocianach drewnianych słupach z mocowaną na nich platformą. Bocianie domostwa zbudowane są z kolisto ułożonych gałęzi, skośnie poprzetykanych witkami. Wyścielone słomą, torfem, a nawet papierem i szmatami gniazda są naprawdę duże - mają od 1 do 1,5m średnicy i nawet do 1,5m wysokości. Bociany składają w nich pod koniec kwietnia od 1 do 7 jaj. Wysiadują je zarówno mama-bocian jak i tata-bocian. Oboje są bardzo troskliwymi rodzicami.

Małe boćki mają czarne nogi i czarne dzioby. Uczą się latać i opuszczają gniazdo po 55-65 dniach. W wieku 70 dni stają samodzielne, ale własne małe będą miały po 2 albo nawet po 7 latach - dopiero wtedy stają się dorosłe. Ptaki te mogą żyć bardzo długo. Najstarszy zaobrączkowany samiec bociana dożył aż 33 lat!
W Polsce bociany znajdują się pod ochroną. Podczas międzynarodowego spisu w 2004 roku doliczono się w Europie 230 tysięcy par bocianów - najwięcej z nich gnieździ się w Polsce (ok. 52,5 tysiąca par!).

nastepna strona
poprzednia strona