Rzeżucha

Przypomina miękki zielony dywan. Można ją siać przez cały rok – zwykle rośnie na parapecie okiennym posiana na talerzu wyłożonym watą, gazą lub ligniną. Jeśli będziemy ją regularnie podlewać i postawimy w nasłonecznionym miejscu, już po 10 dniach będzie się nadawała do zjedzenia. Ale uwaga, choć rzeżucha lubi wilgoć, nie powinna stać w wodzie, ponieważ szybko pokryje się pleśnią i zgnije. Nadmiar wody należy wylewać lub zamiast podlewać, codziennie mocno zraszać rzeżuchę spryskiwaczem do kwiatów.

Rzeżucha silnie pachnie, szczególnie podczas kiełkowania. Niektóre osoby jej charakterystyczny zapach odbierają jako nieprzyjemny i rezygnują z jedzenia tej smacznej i pełnej witamin rośliny, którą można dodawać do zup, sałatek, sosów i past. Ze względu na wyrazisty ostry smak można jej używać zamiast pieprzu czy papryki. Najlepiej smakuje na świeżych kanapkach.

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • pomaga walczyć ze zmęczeniem
  • poprawia przemianę materii
  • zawiera sporo witamin, w tym cennego dla naszego organizmu żelaza

nastepna strona
poprzednia strona