Wiewiórki rude

Na świecie żyje około 400 gatunków zwierząt wiewiórkopodobnych. Największa wiewiórka mieszka w Azji, długość jej ciała dochodzi nawet do 90 cm. Najmniejszą można odnaleźć w Afryce – jest to wiewiórka karłowata mająca zaledwie 10 cm długości.

W Polsce wiewiórki występują na terenach zadrzewionych, w lasach oraz parkach. Zamieszkują gniazda opuszczone przez ptaki lub same je budują z trawy i gałązek, używając mchu jako wyściółki. W dziuplach chowają zapasy, a jamki pod konarami drzew wykorzystują jako kryjówki.

Szata wiewiórek jest koloru rudego lub jasnobrązowego, a gryzoni mieszkających w górach ciemnobrązowa. W zimie wiewiórki zmieniają ubarwienie na szare, choć ich brzuszek pozostaje biały. Ogon tych zwierzątek mierzy aż 20 cm i jest tak długi jak ich ciało. Pomaga wiewiórkom utrzymać równowagę podczas skoków między oddalonymi od siebie konarami drzew, a w chłodne dni spełnia rolę kołderki, którą nakrywają ciało.

Młode rodzą się do trzech razy w roku. W jednym miocie może być od 2 do 7 małych wiewiórek – ślepych, pozbawionych futra i nieporadnych. Młode ssą mleko matki przez 8 tygodni, a dopiero po roku stają się dorosłe. Na wolności żyją około 5 lat.

nastepna strona
poprzednia strona