Robalki

2 jajka
1 czubata łyżka cukru
150g białego sera
4 łyżki jogurtu naturalnego
czubata szklanka mąki
1 łyżka czubata wiórków kokosowych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
ulubiona konfitura

Wykonanie ciasteczek będzie wymagało obecności kogoś dorosłego, ponieważ robalki smażymy w gorącym oleju, który czasem pryska.

Jajka roztrzep z cukrem, zmiksuj z białym serem. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi, mąką, proszkiem oraz malutką szczyptą soli. Masa będzie trochę kleista, ale nie przejmuj się tym.

Przełóż ją do szprycy z końcówką z dużym otworem. W garnuszku rozgrzej olej. Najpierw wrzuć na próbę mały kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, a wokół ciasta na powierzchni tłuszczu pojawią się niewielkie bąbelki, możesz zacząć smażenie.

Wyciskaj różnej długości i kształtu wałeczki i smaż z obu stron na rumiano. Osączaj na papierowym ręczniku. Niektórym robaczkom zrób oczy z goździków. Ciasteczka obficie posyp cukrem pudrem lub podaj z konfiturą. Pałaszuj niedługo po usmażeniu.

nastepna strona
poprzednia strona