Drożdżowe renifery

Ciasto:
500g mąki (prawie 3 szkl), 30g drożdży, 50g cukru (2 czubate łyżki), 250 ml mleka (1 szkl), 80g masła (prawie pół kostki), 1 jajko, 1 białko, szczypta soli

Do posmarowania:
1 żółtko, 2 łyżki mleka

Do dekoracji:
1 opakowane małych precelków, 1 opakowanie białych groszków, czerwone m&m'sy na noski, troszkę gorzkiej czekolady, lukier

Do miski wsyp 100g mąki i łyżkę cukru, wkrusz drożdże, wlej letnie mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Dodaj resztę cukru, roztopione i ostudzone masło, jajko, białko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Rozwałkuj na grubość ½ cm, foremką wycinaj serca. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Smaruj żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i przyklejaj precelki. Piecz w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Wystudź na metalowej kratce. Za pomocą lukru przyklej noski z czerwonych m&m'sów oraz oczy z białych groszków. Z rozpuszczonej czekolady zrób na groszkach czarne kropeczki.

nastepna strona
poprzednia strona