Paluchy wiedźmy

Przygotuj:
1 kostkę miękkiego masła (200g), 1 małe jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej, 2/3 szkl cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego, obrane migdały

Dokładnie zagnieć wszystkie składniki, uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i włóż do lodówki na jedną godzinę. Ze schłodzonego ciasta urywaj małe kawałki, utaczaj wałki i kształtuj je tak, żeby przypominały palce. W kilku miejscach zrób poprzeczne wgłębienia, na końcu wciśnij obrany migdał-paznokieć.

Paluszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10-15 minut w temp. 180 st. C.

Warto wiedzieć!
Jeśli nie uda Ci się kupić gotowych obranych migdałów, zalej migdały gorącą wodą – po kilku minutach z łatwością ściągniesz z nich skórkę.

nastepna strona
poprzednia strona