Piegowate polędwiczki

Zaskocz rodzinę i usmaż piegowate kotlety. Najfajniej chrupią zawinięte w liście świeżej sałaty. Całość możesz schować w pysznej, świeżej bułce i... obiad na wynos gotowy.

2 polędwiczki wieprzowe, 1/2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Panierka: 1 jajko, 3 łyżki mleka, 1/2 szkl bułki tartej, 1/2 szkl ziaren sezamu, olej do smażenia

Polędwiczki umyj, oczyścić i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozgnieć dłonią. Sól wymieszaj z papryką i pieprzem. Obsyp kotleciki przyprawami.

Jajko rozbełtaj z mlekiem za pomocą widelca. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem.

Kotlety zanurzaj w jajku, a potem w panierce. Usmaż z obu stron na rumiano.

Gdy przestygną, wkładaj każdy kotlecik w liść sałaty i pałaszuj.

nastepna strona
poprzednia strona