Żółwiki drożdżowe

Wędrują leniwie po smacznej sałacie. Masz na nie ochotę? Będą hitem na każdej urodzinowej imprezie. Przed pieczeniem możesz nadziać je ulubionym farszem.

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • pół kostki drożdży (50g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Gdy się rozpuszczą, wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 4 łyżkami mąki. Rozczyn drożdżowy przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn będzie dwa razy większy niż na początku, wsyp do niego przesianą mąkę, sól, wbij jajko, wlej olej i zagnieć ciasto. Trzeba je wyrabiać dość długo, więc możesz poprosić o pomoc kogoś dorosłego. Kulę ciasta przykryj i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Gdy będzie dwa razy większa niż na początku, ponownie ją zagnieć.

Z ciasta urywaj porcje i wytaczaj z nich:

  • spłaszczone kulki, które będą skorupami żółwi
  • największe wałeczki na żółwiowe główki
  • średnie wałeczki na łapki
  • najmniejsze wałeczki na ogonki

Kulkę natnij nożykiem, aby przypominała żółwiową skorupę. Wałeczki uformuj tak, aby miały jeden koniec węższy, a drugi szerszy. Szerszy koniec wałeczków-łapek natnij, by powstały pazury. W wałeczkach-główkach natnij buzię.

Główkę, łapki i ogonek podklej pod żółwiową skorupę za pomocą pędzelka zamoczonego w wodzie i dociśnij. Skorupę posmaruj rozbełtanym jajkiem, aby zrumieniła się podczas pieczenia.

Żółwiki odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i piecz w 180 st. C przez około 20 minut.

Uwaga!

Jeśli masz ochotę na żółwiki z farszem, kulki przeznaczone na żółwiowe skorupki rozpłaszcz na placuszki i nałóż usmażone pieczarki, cebulę, ser, mielone mięso lub inne składniki, które lubisz jeść w drożdżowych bułeczkach.

nastepna strona
poprzednia strona