Zielony majonez do jajek

Żeby śniadanie wielkanocne było zaskakujące i kolorowe, zrób wszystkim małą niespodziankę i przygotuj zielony majonez, smakowity dodatek do jajek.

składniki:
pęczek pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
5 czubatych łyżek majonezu

Poproś mamę o pomoc, pokrojcie zieleninę, a następnie wrzućcie ją do blendera, żeby dokładnie wszystko zmiksować.   Do tak zmiksowanych ziół dodaj majonez i solidnie wszystko wymieszaj.  Sos przełóż do miseczki i włóż do lodówki na ok 30 minut.  Możesz też przygotować go wieczorem, na dzień przed wielkanocnym śniadaniem - zielony majonez poczeka przez noc w lodówce, a potem oczaruje wszystkich przy stole!

Inne kolorowe sosy: Żeby zrobić sos różowy, wystarczy do 5 czubatych łyżek majonezu dodać 2 łyżki ćwikły.   Pomarańczowy sos majonezowy wyjdzie po dodaniu do 5 czubatych łyżek majonezu 1 łyżki koncentratu pomidorowego.

nastepna strona
poprzednia strona