Naleśniki kakaowo cynamonowe

2 jajka
2 szklanki mleka
1 czubata szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki oleju

serek waniliowy z kawałkami czekolady
bita śmietana w sprayu
ulubiony dżem
cukierki perełki

Jajka, mleko, mąkę, cukier, kakao, cynamon i olej dokładnie zmiksuj. Najpierw powolutku, na niskich obrotach miksera, żeby nie zrobiły się grudki i... żeby nie zachlapać całej kuchni.

Gdy ciasto jest gotowe, powoli nalewaj je na rozgrzaną patelnię. Jeśli nie masz patelni z teflonu, przed smażeniem każdego naleśnika, dokładnie smaruj ją tłuszczem, najlepiej kawałkiem słoninki. Warstwa ciasta powinna być cienka. Smaż na średnim ogniu. Gdy naleśnik będzie rumiany od spodu, ostrożnie przewróć go na drugą stronę za pomocą długiej, szerokiej, płaskiej plastikowej łopatki. Usmaż drugą stronę na złoto.

Naleśniki podaj z serkiem waniliowym z czekoladą lub z dżemem i bitą śmietaną.

nastepna strona
poprzednia strona