Budybań Puchatek

1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1 szklanka zimnej słodkiej śmietanki 30%
1 banan
kilka suszonych daktyli
brązowy cukier

1 szklanka = 200ml

Połowę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Drugą połowę mleka wymieszaj z mąką. Wlej do gorącego mleka, zmniejsz ogień i gotuj aż zgęstnieje. Nie zapomnij cały czas mieszać, inaczej zrobią się kluski. Budyń zostaw do ostygnięcia.

Śmietanę ubijaj mikserem aż będzie puszysta, a potem delikatnie wymieszaj z sokiem cytrynowym i budyniem. Na dno małych miseczek połóż po kilka plastrów banana, przykryj budybaniem puchatkowym i udekoruj daktylami. Wstaw do lodówki, żeby deser się schłodził.

nastepna strona
poprzednia strona