Ślimaczki z żurawinowym sosem

na ciasto:
300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
przyprawa deserów (cynamon, kardamon, wanilia, goździki)
kurkuma

na nadzienie:
200 g twarogu (1 kostka)
100 g żurawiny suszonej
1 łyżeczka miodu
3 łyżki śmietany 18%

Zmiksuj mąkę, wodę i mleko. Połowę ciasta przelej do osobnego naczynia, dodać kakao i wymieszaj. Do reszty dodaj kurkumę i przyprawę do deserów. Usmaż cienkie naleśniki.

Żurawinę przełóż do rondelka i zalej małą ilością wody, gotuj aż zrobi się miękka. Wyjmij trochę żurawiny do dekoracji twarogu, resztę zmiksuj z wodą na sos. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj odłożoną żurawinę, 2 łyżki śmietany, miód i trochę przyprawy do deserów. Wymieszaj. Smaruj naleśniki i zwijaj w rulony. Każdy rulon przekrój na 4-5 kawałków.

Ułóż ładnie na talerzu, obok w osobnym naczynku ustaw sos.

Smacznego!

nastepna strona
poprzednia strona