Grysikowy deser cynamonowy

2 szklanki tłustego mleka słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki cukru z wanilią
1 laska cynamonu
(5 łyżek) kaszy manny
1 łyżeczka masła

do ozdobienia:
marmolada lub dżem, np. jabłkowy, porzeczkowy czekolada, orzechy włoskie

Do mleka wrzuć laskę cynamonu i cukier. Zagotuj. Zmniejsz płomień i wsypuj po łyżce kaszkę, mieszając dokładnie, by nie zrobiły się grudki. Gdy deser zacznie gęstnieć, wyjmij cynamon, dodaj masło i zdejmij garnek z kuchenki.

4 małe miseczki wyłóż folią spożywczą i wlej masę. Przestudź, a potem przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Zastygniętą masę wyjmij z miseczek, ułóż na talerzyku, udekoruj marmoladą, czekoladą i posiekanymi orzechami.

nastepna strona
poprzednia strona