Rybne paluszki na głodne brzuszki

pół kilo filetów z ryby
2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
300 g gotowanych ziemniaków
2 jajka
posiekany koperek i pietruszka
3 łyżki kaszy manny
2 kromki chleba tostowego
sól, pieprz, przyprawa do ryb

jajko i płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia

Do garnuszka wlej litr wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj, włóż rybę, przykryj garnuszek pokrywką i zostaw na 10 minut. Ostrożnie wyjmij rybę, ostudź i rozgnieć widelcem. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z kaszą, jajkami, rybą, pokrojonym w drobną kostkę chlebem i przyprawami. Odstaw na 10 minut, kawałki chleba muszą trochę nasiąknąć. Krótko zmiksuj masę blenderem lub dokładnie zagnieć ją rękami. Możesz wsypać trochę bułki tartej.

Z masy urywaj małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, zmoczonymi w wodzie rękami formuj wałeczki i spłaszczaj je. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka i zbij je wałkiem lub pałką. Powinny być drobno pokruszone.

Paluszki maczaj najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w płatkach kukurydzianych. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

nastepna strona
poprzednia strona