Ludzik z rybnego paluszka

1 duży filet z dorsza bez skóry i ości
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
sól
olej do smażenia

1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki
sól

paski czerwonej papryki
zielone lub czarne oliwki
ziarna czarnego pieprzu
gałązki świeżego koperku
listki sałaty
kiszony ogórek

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem do kartofli i wymieszaj z masłem i mlekiem.

Rybę umyj, osusz i ostrożnie pokrój w paski. Oprósz solą. W miseczce rozbełtaj jajko. Kawałki dorsza maczaj kolejno w jajku, w bułce tartej, znów w jajku i ponownie obsypuj tartą bułką. Rób to delikatnie, aby gruba panierka nie odpadła. Ostrożnie układaj paluszki rybne na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron na złoto. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gałką do lodów nakładaj na talerz ziemniaki. Pod nimi połóż rybny paluszek. W kartofle wciśnij oczka z przekrojonej na pół oliwki, nosek z ziarna pieprzu i buzię z czerwonej papryki. Wbij czuprynkę z gałązek koperku. Z pokrojonej łodyżki koperku zrób guziczki, z sałaty rączki, a z półplasterków ogórka buciki ludzika.

Smacznego!

nastepna strona
poprzednia strona