Knedle ze śliwkami

1,5 kg ziemniaków
1 jajko
ok. 1 szkl mąki pszennej
szczypta soli
ok. ¾ kg śliwek węgierek
gęsta kwaśna śmietana
cukier, cynamon

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dokładnie rozgnieć, aby nie miały grudek. Ostudź. Wymieszaj z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Mąkę dosypuj stopniowo, i przestań, gdy tylko ciasto da się zagnieść. Urywaj małe fragmenty surowej masy, rozpłaszczaj dłońmi na placuszki, na środek każdego nakładaj śliwkę bez pestki i formuj knedle. Każda śliwka powinna być dokładnie obklejona ciastem.

Knedle bardzo ostrożnie wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną, cukrem i cynamonem.

nastepna strona
poprzednia strona