Bomba malinowa
¾ szkl malin
5 brzoskwiń
2 szkl wody
5 łyżek cukru

2 łyżeczki liściastej białej lub zielonej herbaty
1,5 szkl wody
sok z 1 cytryny
2 płaskie łyżki żelatyny
4 płaskie łyżki cukru

Maliny umyj i osusz. Brzoskwinie umyj, upchnij ciasno na dnie garnuszka. Posyp 5 łyżkami cukru, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut aż pomarszczy się skórka. Owoce obierz i wyjmij pestki. ¾ szkl kompotu z brzoskwiń użyj do przygotowania galaretki, resztę wypij ze smakiem.

W 1,5 szklanki wody zaparz słodką herbatę. Pozbądź się fusów i bardzo dokładnie wymieszaj z brzoskwiniowym kompotem, sokiem z cytryny i żelatyną.

Do małych miseczek włóż pokrojone brzoskwinie i maliny, zalej galaretką. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Potem każdą miseczkę zanurz na moment w gorącej wodzie i pozwól malinowej bombie wyśliznąć się na talerzyk. Jeszcze tylko bita śmietana i gotowe.

nastepna strona
poprzednia strona