Państwo Jajeczni

jajeczka przepiórcze
marynowane kapelusze grzybków
krążki marchewki
kawałek papryki marynowanej
kilka grubszych plastrów twardego sera żółtego
kilka łodyżek natki pietruszki
kilka listków sałaty
wykałaczki lub szpadki

sos:
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
do smaku: sól i pieprz

Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Łodyżki natki potnij na kawałeczki długości ok. 5 mm i zrób oczka, wciskając je w jajka. Buzie zrób z małych kawałeczków marynowanej papryki, nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wytnij kółka kieliszkiem albo potnij je na kwadraty - to będzie podstawa koreczka. Grzybki odsącz z marynaty. Marchewkę pokrój w plastry i ugotuj. Zamiast marchewki możesz użyć ogórka konserwowego.

Na krążku sera połóż krążek marchewki, na to postaw jajeczko (możesz ściąć mu koniec, żeby równo stało) i nałóż kapelusik z grzybka marynowanego. We wszystko wbij od góry wykałaczkę. Ludki ustaw na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podaj z sosem.

Sos: jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek.

nastepna strona
poprzednia strona