Szczurki

150g serka Capri
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
kilka plasterków sera żółtego twardego
kilka rzodkiewek
kilka owoców suszonej żurawiny
kilka gałązek natki pietruszki
kilka długich listków szczypiorku cienkiego
kilka liści sałaty

sos:
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
2-3 rzodkiewki
1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku

do smaku:
sól, pieprz

Serek utrzyj z jogurtem (jogurtu dodaj tyle, aby masa była zwarta). Przypraw solą i pieprzem, uformuj kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie ukształtuj je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkrój piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki pokrój w półplasterki. Z sera żółtego wytnij trójkąty, na których usiądą szczurki. Uformowanym szczurkom zrób oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszka z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy delikatnie wciskaj w tułów z masy twarogowej.

Złóż koreczek - na spód połóż piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego. Posadź na nim szczurka i przymocuj do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadź na łączkę z liści sałaty i listków natki. Podaj z sosem.

Szczurki są delikatne, więc przygotowuj je bezpośrednio przed podaniem.

Sos: rzodkiewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

nastepna strona
poprzednia strona