Tubisiowe ciasteczka

3 czubate szklanki mąki tortowej (450g)
1,5 kostki masła (300g)
niepełna szklanka cukru pudru (150 g)
3 żółtka
1 łyżeczka kakao
szczypta soli

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i soli zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie kule. Do jednej dodaj kakao i zagnieć. Kule włóż do woreczków foliowych i schładzaj w lodówce przez godzinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, szklanką lub okrągłą foremką wycinaj kółka i układaj na blasze. Z kuleczek ciasta w innym kolorze zrób oczy, z wałeczków usta. Lekko dociśnij, żeby dobrze się przykleiły.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

nastepna strona
poprzednia strona