Śnieżny blok czekoladowy

Do zrobienia Śnieżnego bloku czekoladowego będziesz potrzebować:

100 g białej czekolady (1 tabliczka)
100 g masła (1/2 kostki)
100 g cukru (½ szklanki)
150 g mleka w proszku (ok. 1 szklanki)
150 g suszonych moreli (ok. 10 sztuk)
50 g dmuchanej pszenicy w miodzie
70 ml słodkiej śmietanki 30% (1/3 szklanki)
oraz pomocy kogoś dorosłego, kto pomoże Ci podgrzać składniki w garnuszku

Masło, cukier, połamaną czekoladę oraz śmietankę włóż do miseczki. Miseczkę postaw na garnuszku z małą ilością wody. Podgrzewaj aż wszystko się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Pokrój w kostkę suszone morele, przełóż je do dużej miski albo garnka razem z dmuchaną słodką pszenicą oraz mlekiem w proszku. Wymieszaj z masą czekoladową.

Gęstą masę przełóż do podłużnej foremki do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i lekko ugnieć wierzch. Schładzaj przez dwie godziny.

Połam lub pokrój na kawałki.

Jeśli chcesz, możesz zastąpić białą czekoladę mleczną lub gorzką, zamiast moreli wsypać rodzynki, lub żurawinę, a zamiast dmuchanej pszenicy dodać pokruszone herbatniki.

nastepna strona
poprzednia strona