Karnawałowe Pierniczki

5 łyżek melasy lub ciemnego miodu
pół kostki masła
pół szklanki brązowego cukru

półtorej szklanki maki
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki przyprawy do piernika, łyżka imbiru

cukier puder do posypania

W garnuszku rozgrzewamy melasę, masło i cukier, mieszamy tak długo aż wszystko się roztopi i połączy, czekamy 15 minut, żeby troszkę przestygło. Pozostałe składniki mieszamy w misce, dodajemy zawartość garnuszka i ugniatamy mocno rękami albo mikserem aż ciasto stanie się gładkie i nabierze ładnej, brązowej barwy. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie twardą kulę rozwałkowujemy na cienki placek i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem (albo wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy krótko: maksymalnie 10 minut, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

nastepna strona
poprzednia strona