Sylwestrowe gwiazdeczki

300 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko

1 rozbełtane jajko do smarowania ciastek
gruby cukier do ozdobienia gwiazdeczek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Mąkę bardzo dokładnie posiekaj z masłem i cukrem. Następnie zagnieć z jajkem na gładką masę.
Wywałkuj ciasto na grubość 3 milimetrów. Podczas wałkowania posypuj ciasto odrobiną mąki, żeby nie przykleiło się do stolnicy.
Foremkami wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka układaj bardzo blisko siebie na dużej blasze na papierze do pieczenia. Każde ciastko smaruj rozbełtanym jajkiem i posypuj cukrem.
Piecz do zrumienienia.

Ciasteczka można długo przechowywać w zamkniętej szczelnie metalowej puszce lub plastikowym pudełku.

nastepna strona
poprzednia strona